Jeugdbrevetten

Onder het motto 'iedereen kan redden!' wil RedFed de kans bieden om iedereen levensreddende en overlevingstechnieken aan te leren. Met een uitgebreid gamma aan jeugdbrevetten wil RedFed op een leuke en speelse manier kinderen leren kennismaken met veiligheid in en rond het water.

Boeiend Boekje

Het Boeiend Boekje is het eerste brevet in een reeks van uitdagende jeugdbrevetten. Dit klein opvolgboekje heeft als doel jonge kinderen op een speelse manier op te leiden tot bekwame en veilige lifesavertjes.

Het Boeiend Boekje is bestemd voor jonge kinderen van ongeveer 7 tot 10 jaar die lid zijn van een reddingsclub, een watersportclub, een zwemschool of deelnemen aan activiteiten van een sportdienst, een school, etc. Het kan behaald worden op één of meerdere lessenreeksen, tijdens jeugdopleiding of een sportkamp.

Het Boeiend Boekje (met beknopte handleiding) is verkrijgbaar in onze winkel.

 

Leerlijn Reddersbrevetten

RedFed heeft een eigen leerlijn reddersbrevetten voor kinderen tussen 7 en 12 jaar ontwikkeld: reddersbrevet brons, reddersbrevet zilver en reddersbrevet goud.

De leerlijn reddersbrevetten gaan uit van 6 bewegings- en kennisvaardigheden. Door kinderen in bewegingssituaties te plaatsen waarin deze vaardigheden aan bod komen, hoopt RedFed jonge zwemmertjes zoveel mogelijk overlevingskansen in en rond het water te bieden. Deze kennis kunnen zij enerzijds gebruiken in hun dagelijkse leven maar daarnaast ook overdragen aan hun naaste omgeving (o.a. (groot)ouders, familie, vrienden, klasgenoten,…).

De reddersbrevetten bestaan uit drie opeenvolgende brevetten waarvan elk brevet een andere moeilijkheidsgraad bezit. De lesgeversmap (met waterbestendige kijkwijzers) moet de lesgever helpen om de oefenvormen en de reddersbrevetten op de juiste manier toe te passen in zijn of haar zwemles.

De reddersbrevetten kunnen eenvoudig geïntegreerd worden in één of meerdere lessenreeksen georganiseerd door een school, een reddingsclub, een watersportclub, een zwemschool, een sportdienst of een andere instantie.

Zowel de brevetten als de uitgebreide lesgeversmap zijn verkrijgbaar in onze winkel.

 

Reddend zwemmen 1, 2 en 3

RedFed heeft in samenwerking met het Netwerk Lokaal Sportbeleid (NLS) 3 brevetten ontwikkeld voor kinderen vanaf 10 jaar (tot ongeveer 14 jaar).

De brevetten reddend zwemmen 1, 2 en 3 moeten een verbreding geven op de huidige leerlijn zwemmen (het Fredbrevet). De focus van deze brevettenreeks ligt enerzijds op het redden van anderen en anderzijds op het redden van zichzelf. Door kinderen de juiste reddings- en overlevingstechnieken aan te leren hoopt RedFed mogelijke verdrinkingen in de toekomst te helpen voorkomen.

De brevetten zijn ook een vervolg op onze eigen leerlijn Reddersbrevetten en kunnen eenvoudig geïntegreerd worden in één of meerdere lessenreeksen georganiseerd door een school, een reddingsclub, een watersportclub, een zwemschool, een sportdienst of een andere instantie.

Meer informatie over de inhoud en aankoop van deze brevetten reddend zwemmen vind je op de webshop NLS.

 

Voorbereidend reddersbrevet

Het voorbereidend reddersbrevet is het laatste brevet in onze reeks van jeugdbrevetten. Wil je jezelf graag testen voordat je jezelf inschrijft voor een cursus Hoger Redder? Dan raden we je aan om het voorbereidend reddersbrevet af te leggen voordat jouw cursus start. 

Het voorbereidend reddersbrevet is een fysieke proef die als volgt moet worden afgelegd: Te water gaan met startduik (1) en 25 meter onder water zwemmen (2), 25 meter op de rug zwemmen met de polsen uit het water (3) binnen de tijd van 1 minuut en 15 seconden (4); gevolgd door 150 meter zwemmen met de ogen boven water en naar voor kijkend (5) in een totale tijd van 4 minuten en 30 seconden. 

Het voorbereidend reddersbrevet is verkrijgbaar in onze winkel.